Kuriosa

På den här sidan finner Du lite blandade historier som inte får plats bland de övriga sidorna. Denna sida fylls på allt eftersom.

 

War Games

War Games var en film som hade premiär 1983. Den handlar om ung man som hackar sig in Pentagons dator och håller på att starta World War 3. Förutom att det väl var den första filmen som beskrev en hackare så använde han givetvis en IMSAI 8080 för ändamålet. Filmen är väl värd att se med sin ungdomliga charm men den är tråkigt nog väldigt aktuell än idag.
Läs mer på IMDB

UNIX vs Windows

1985 var jag i Dallas och lyssnade på Bill Gates berätta om Microsofts satsning framöver. Då beskrevs framtiden som att enanvändardatorer (typ PC) skulle ha MS-DOS som operativsystem och fleranvändarsystem skulle använda Xenix. Windows v1 lanserades som ett grafiskt gränssnitt ovanpå MS-DOS. Det många inte minns är att Microsoft vid denna tidpunkt var den leverantör som sålt flest Unix-licenser med sin dialekt Xenix. Läs mer om den på Wikimedia

Olyckligtvis så kom inte Microsoft och AT&T överens 1986. Det ledde till att Microsoft valde att byta ut Xenix mot en egen Windows-baserad lösning istället. AT&T ägde vid denna tidpunkt UNIX men fick inte sälja den pga USA’s antitrust-lagar utan tvingades distribuera den via andra företag. Det är därför UNIX idag finns med så många dialekter, exempel på det är HP_UX, AIX, Solaris, BSD, Linux och Mac OS X.

Det jag hade svårt att förstå då var att trots Microsofts kompetens kring hur ett bra operativsystem skulle vara uppbyggt så valde man att ändra rejält på grundläggande principer, bland annat byggdes hela det grafiska gränssnittet in som en del av operativsystemets kärna. En konsekvens av detta blev att Windows genom åren har varit ostabilt och långsamt och är det delvis fortfarande eftersom företaget har valt att vara i princip bakåtkompatibelt genom alla dessa år.

En Apple-baserad dator använder UNIX som operativsystem och kommer därför alltid att vara snabbare och mer stabil än motsvarande Windowsbaserad dator.

 

Förändringar över tid

Det är fascinerande att studera datorutvecklingen i förhållande till dess priser. Inte bara att datorkraften fördubblas på nåt år när varje år, så har priserna i stort sett fallit i samma takt.

Ett bra exempel som jag även nämnt på annan plats är att jag 1991 köpte en 1 GB stor hårddisk till min Unix-dator (AIX-baserad). I Sverige kostade den 30.000:- men den importerades från USA för bara 15.000:-. I dag 25 år senare går det inte ens att köpa en USB-sticka som är så liten i lagringsförmåga. Idag kostar en bra hårddisk på 1 TB (1000 gånger mer lagringsplats) under 1.000:-.

Min första dator hade 16 KB internminne, min nuvarande 40 år senare 16 GB, dvs en miljon gånger mer minne till ungefär samma inköpskostnad, dessutom mycket mindre i storlek, strömsnålare och även oerhört mycket snabbare.

I bildspelet kan Du se några prislistor från olika årtal. Det ger även en bra bild över hur datorkraften har förändrats över tid. De första priserna är från 1978 och de senare från 1994.

 

Pionjärer

Först i Sverige att lansera Mikrodatorer var Hobby Data i Malmö. Strax efter följde flera efter. För egen del så var det Hobby Data och Wernor Ljud i Saltsjöbaden som blev mina leverantörer, förutom Elfa förstås som sålde övriga komponenter jag behövde.

Hogia’s PC-museum har skrivit en hel del om pionjärandan som jag kan rekommendera.
Du hittar mer här

 

Josty Kit

Hela min historia börjar med mitt intresse för svagströmsteknik. Intresset att bygga prylar var stort bland många personer och en av de stora inspiratörerna vid denna tiden var företaget Josty Kit. De skrev bra läroböcker i ämnet och erbjöd ett mycket stort utbud av byggsatser. I bildspelet så ser Du några utvalda sidor ur boken  Tillämpad Elektronik. Läs mer om Josty Kit på Wikimedia.