Åren 1978 – 80 och MB Data

Jag startade officiellt MB Data 1978 med syftet att finansiera mitt datorbygge och min fortbildning. Under senaste året hade jag lagt ut motsvarande en halv årslön netto på datorprylar och böcker. Det var en bra tid för att starta denna typ av verksamhet. Jag fick ett investeringsbidrag på 2.100 kronor som betalade 10% av datorn. Dessutom kunde jag kvitta förluster i MB Data mot mina inkomster från Posten vilket inte var så dumt. Marginalskatten var vid denna tid ca 85% och varje avdrag gjorde stor skillnad.

I Göteborg fanns Bengt Lindholm, ägare av Lindholm Golv och en massa andra verksamheter, bland annat sålde han båtar. Bengt hade köpt en färdigbyggd Imsai 8080 av Hobby Data i Malmö och vi började träffas för att dela vårt gemensamma intresse.

Rolf Lindqvist visande sitt blankettset

Bengt ville ha hjälp med sin dator och behövde program som stöttade verksamheterna och tack vare detta så började mina intäkter strömma in. Jag tvingades lära mig en massa för att kunna leverera vilket var positivt.  Svårigheten vid denna tidpunkt var att det inte fanns någon att fråga, inget Google att söka svar hos men med böcker och en massa trial and error så växte min kunskap fram.

På båtmässan i Göteborg, sprang Bengt på en annan entreprenör, Rolf Lindvist, som drev
Graphis i Stenungsund. Rolf hade hittat ett sätt att göra snygga plastdekaler med text på, jag vill minnas att han var störst på detta vid denna tidpunkt. Många var de båtar som hade sitt namn från Graphis och i Stenungsund hade alla affärer och bilar hans dekaler. Rolf var en oerhört kreativ entreprenör med stor konstnärlig ådra.  Han var också intresserad av den tidens mikrodatorer och vad de kunde användas till. Via Bengt så lärde vi känna varandra och jag hjälpte Rolf med hans IT-investeringar.

För Rolf byggde jag nog den märkligaste applikation jag någonsin gjort. Rolf ansåg att varje tangenttryck som kunde tas bort var viktigt. Med ca 2000 ordrar per år så gav ett tangenttryck mindre per order, 2000 färre tryckningar per år. Det slutade med att inmatningsskärmen var helt blank, inga texter, ingenting, bara en markör blinkande upp till vänster. Sen skrev Rolf vad han ansåg att han behövde skriva och separerade saker med kommatecken. När han var klar, så fick programmet analysera vad han hade skrivit och återkom med tolkningen på en ny sida. Därefter godkändes ordern eller korrigerades. Jag trodde att det inte skulle gå att lära någon annan denna lösning men det visade sig att med mindre 4 än timmars träning, så kunde vem som helst mata in ordrar.

Rolf var kreativ på många sätt, kolla gärna in hans blankettlösning under rubriken Skrivare.

Om man tänker på vilken resurssvag dator som programmet byggdes för så framstår lösningen som fantastisk. Programmet hanterade ordrar och skrev ut fakturor och tullhandlingar på 4 olika språk och hade 7 olika valutor, kundregister och reskontra för uppföljning. Lager fanns inte eftersom Rolf byggde allting för varje order. Allt detta kördes på en Pet 2001 med kassettbandspelare som lagringsmedium och ett internminne på bara 32KB. Att jämföra med min nuvarande PC med 16 GB internminne, dvs den har 500 000 gånger mer internminne. Programmeringsspråket var Basic

Rolf köpte senare min Imsai 8080 för att kunna köra en starkare dator för sina behov. Några år senare skänkte han den tillbaka till mig när han köpte en ny PC till företaget. Den har jag fortfarande hemma och det är den jag nu dokumenterar.

Bengt behövde ett redovisningssystem till sina företag och bad mig kolla upp vad som fanns på marknaden.  I Stenungsund hittade jag Bert-Inge och Åse som gjort program för hennes redovisningsbyrå och visst skulle Lindholm Golv kunna få använda samma program. Bert-Inge jobbade på Unifos men hade ett stort intresse av den nya tidens mikrodatorer och hade inköpt en Imsai 8080 till frugan.

Superbrain

Det blev starten på en lång vänskap. Vi hade en massa diskussioner tillsammans med Bengt om vad vi kunde göra ihop, bland annat diskuterade vi import av Superbrain, en dator som verkade mycket intressant (se bild). Det blev ingen gemensam import men när Bert-Inge bestämde sig för att starta Hogia Data hösten 1980 så blev jag bolagets förste anställd och jag har sen dess bara arbetat inom IT-branschen.

Som kuriosa kan nämnas att kollegorna på Hogia bjöd Bert-Inge på en tårta i form av en Superbrain vid 50 årskalaset.

Det första året satt vi i Hogsveds källare och arbetade. Allra första tiden hade jag utemöbler som arbetsplats och den långe Bert-Inge satt i soffan och jobbade. Jag fick så småningom huvudansvaret för all utveckling . När jag 5 år senare slutade så hade Hogia blivit ett stort företag och är ännu större idag.

Mikrodatorn som fenomen växte enormt och det var först när IBM släppte sin IBM PC 1981 som begreppet PC hamnade i var mans mun. PC:n som lanserades skiljde sig på många sätt från alla andra produkter som IBM släppte. Normalt hade IBM patent på allt och vanligtvis var de den ende leverantören av alla dess delar. IBM “glömde” ta patent på sin PC och använde MS-DOS från Microsoft. Det fick PC-marknaden att explodera i hur många PC-kopior som helst.

På Hogia stod ca 100 olika PC uppställda såhär

Under mina år på Hogia kom jag nog i kontakt med 100 olika leverantörer av PC och merparten av deras lösningar går att finna i Hogia’s PC-museum, en skatt för oss lite nostalgiska, gör gärna en koll på deras hemsida.

Bengt, Rolf och Bert-Inge var alla ett stort stöd för min start in i IT-branschen och för detta är jag otroligt tacksam.

MB data fick en lugnare tillvaro efter min anställning och har mest haft lite intäkter för att finansiera mina intressen som inte kunde tillgodoses via mina anställningar. Bolaget finns kvar än idag men verksamheten håller mest på med fotografering under namnet Lavendelfoto.

Läs gärna de övriga sidorna om min IT-historia