« »

Clockwork Orange

Kulturföreningen Tåget i Borås spelar pjäsen Clockwork Orange och jag fick nöjet att fotografera den. Det är en samhällssatir som är oerhört våldsam och jag tycker ungdomarna tog sig an det svåra stycket med bravur.

Några Backstage-foton ser Du här.

Se även andra föreställningar av Tåget: Aladdin och VaDuVill.

Här är handlingen i korthet enligt Wikimedia: En ung kille, Alex, som lever för “våldtäkt, ultravåld och Ludwig van”. Efter att ett inbrott gått fel blir han gripen av polis och dömd till ett långt fängelsestraff. Han får ett erbjudande om att slippa fängelse om han går med på en nyuppfunnen form av rehabilitering av brottslingar, som han med nöje medverkar i, i tron på att den inte skall fungera. Behandlingen visar sig göra att han blir kraftigt illamående när han tänker på våld eller sex (eller lyssnar på “Nionde” av Beethoven), vilket gör honom till ett försvarslöst offer när han släpps ut och möter sina gamla vänner och fiender. Filmen väcker frågor om hur långt det är försvarbart att inskränka människors fria vilja för att få dem att passa in i samhället.

Kommentera