« »

Fotoskola – Nordens Ark

Jag har nyligen gått en tre-dagars fotokurs på Nordens Ark med parkens egna fotograf Tom Svensson som lärare. Kursen är mycket populär och det är lång väntetid på att få en plats.

Det är inte svårt att förstå varför den är så populär. Upplägget med att få egen tillgång till en djurpark hela dygnet tillsammans med en mycket duktig och charmerande fotograf som också är djurskötare. Det gör att det går att ta bilderna i rätt ljus och att djuren kommer fram på ett annat sätt än om jag hade varit där själv och jag får hela tiden tips om hur jag på bästa sätt tar bilder med Wow-känsla.

Kursen börjar fredag kl 17:00 med en tre-rätters inkl vin. Maten är ett kapitel för sig för den är otrolig god och vällagad, kocken matchar vilken finkrog som helst i Göteborg.

Efter maten får vi gå ut och efter bästa förmåga fotografera djuren i parken. Efteråt går vi igenom bilderna på våra medtagna bärbara datorer, bara för att inse att det blev inte så bra som vi hade hoppats på. Tom ville på detta sätt visa att det inte är bara att ta fotona utan det behövs lite tanke bakom för att de skall bli riktigt bra.

Bland annat lär vi oss hur man skall fotografera genom staket utan att staketet syns i bilden, hur vi tar wow-bilder med djuren i solen utan att bli utbrända och med en bakgrund som lyfter mer än stör. Också i vilken position, dvs på knä eller liggandes på marken.

Vi avslutar fredagen strax efter midnatt för att redan 05:30 på lördagsmorgonen ge oss ut igen för att bättre ta dagens foton. Frukost vid 8, därefter genomgång av fotona. Lunch, sen ut och fota igen, kolla fotona i datorn, mellanmål, ut och fota, osv.

Alla foton är tagna utanför hägnet utom de för järv där vi tilläts komma innanför staketet

Lördagen avslutas med en vargmiddag, där vi avnjuter en underbar trerätters i ett mysigt rum med panoramaglas och med vargarna runtom (fast utanför).

Vi går till sängs vid midnatt, upp igen 05:30 för fotografering i soluppgången, frukost vid 8 och dagen fortsätter som tidigare fram till kursens slut med en lunch.

Vi drar oss hemåt ca 14:00, med en massa bra tips och kunskap i bagaget och jag blev grymt inspirerad att än mer börja fotografera natur och djur.

Ett extra plus var att en representant från Scandinavian Photo också deltog och vi fick möjligheten att testa stora dyra gluggar (köplusten infann sig snabbt 🙂 )

Foton tagna vid samma tillfälle
Lo
Varg

Tiger
Leopard

Övriga djur
Foton tagna av andra deltagare

Länkar
Tom Svensson
Nordens Ark kurser

Tom guidar oss runt i parken, här förbi tigrarna

Vår vanlig pose, antingen knästående eller liggandes på marken

Syftet med hela kursen, att kunna ta naturfoton som sticker ut

Bildspel 12 bilder

Kommentera